10.11.11

Ikan Pari BakoR @ LEmas!

Hye,, today beriye2 google nak cr resipi yg spesel sket. instead of just bakar mcm biasa,, sbnrny ada cara msk lain... (",)

Google punyer google... dpt jugak pic ni hihihi... agak2 sama tak nnti hasilnya ?




Ikan Pari Lemas!!!!

Bahan A:

1 bahagian ikan pari yang telah di potong (sederhana besar)
- di basuh bersih
- sediakan besen sebagai acuan untuk kertas timah yang boleh di muatkan dengan ikan pari tadi, kemudian lapik dengan kertas timah 3-4 helai, biar tebal sikit supaya tak koyak. Biarkan kertas timah tu besar macam nak balut hemper! supaya senang nak balut ikan pari tu.
- letak ikan pari ke atas acuan kertas timah. (biarkan dulu ikan tu releks)

Bahan B:

5 biji bawang putih di hiris nipis dan dipotong memanjang (macam batang mancis)
2 biji bawang besar di belah dua dan di mayang halus
2 batang serai di mayang halus
1 helai daun limau purut di koyak empat
25 biji cili padi di mayang halus
halia sebesar ibu jari kaki di hiris nipis dan di potong memanjang
1biji cili besar (merah) di mayang dan dicincang halus
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar sos minyak ikan
sedikit ajinamoto
1/2 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil gula

Bahan C:

10 biji limau kasturi.

Cara memasak:

Campurkan kesemua bahan B, dan gaul sehingga rata, kemudian masukkan kedalam bahan A. barulah bahan C di perah keatasnya, balut ikan pari tadi dengan rapi dan kemas. biarkan selama 15 minit untuk dia mesra dengan kesemua bahan-bahan tadi. lepas tu kukus/bakar selama 20 minit

~ hihhi resipi yg akan ku ubahsuaikan ...lalalallala


p/s : semoga berjaya cik sai !.. ops... madam ! (",)

1 comment:

  1. ~bukan bakar jadinya.. ikan pari kukus.. rs masam2 sket hoohoh asam pedas yg x cukup lgkap =(
    tp sy ttp gumbira, apabila hubby sy hbs semuanya..

    p/s: mmg ikan pari lemas la hahahha

    ReplyDelete